Urfa Taşı Türleri
Urfa Taşı Türleri
Urfa taşı, estetikliği, dayanıklı olması ve işlevselliği ile ülkemizde en çok tercih edilen bir yapı malzemesidir. Kireç taşı grubundan olan Urfa taşı, pek çok alanda farklı amaçlarla kullanılır. İç ve dış cephe, duvar örgüsü, duvar deseni, lüks ve modern yapıların tasarımı ve eski yapıların yenilenmesi gibi alanlarda kullanılır.
Bu kadar çok tercih edilmesinin nedenlerinden biri ise maliyetinin düşük olmasıdır. Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde görülen bu taş, çoğunlukla Şanlıurfa’dan çıkartılır. Diğer bir adı ise nahit taşıdır.
Urfa Taşı Türleri
Urfa taşı türleri yapısına ve görünüşüne 2 farklı sınıfa ayrılır. Bunlar beyaz damarlı ve beneklidir.
Kullanılacağı alana göre Urfa taşı türleri değişir. Dış cephede benekli olan tür kullanılırken, iç yapıda beyaz damarlı olan kullanılır. Her ikisi de çok dayanıklı malzemelerdir. Zaman geçtikçe hava ile temas ederek daha da dayanıklı olur. Bu şekilde kullanıldığı yapı zamanla güçlenmiş olur. Bunun nedeni ise taşın kimyasal yapısıdır. Ayrıca Urfa taşı, diğer taş türlerine göre zamanla beyazlaşır. Uzun zaman değişim gerektirmez.
Urfa Taşının Kullanıldığı Yerler
Urfa taşı fonksiyonel bir taş türüdür. Kolayca işlenerek kullanıma hazır hale getirilir. Modern ve lüks binaların dizaynında, dış cephesinde kullanılır. Ayrıca devlet binaları, hastaneler, bankalar ve iş merkezleri gibi büyük binaların temel taşını oluşturur.
Bunlar dışında restorasyon çalışmaları için de Urfa taşı türleri kullanılır. Estetik yapısı tarihsel dokuya zarar vermez. Kolay şekil alması ise yapılacak işlemleri kolaylaştırır. Ayrıca zaman geçtikçe hava ile temasa geçip güçlenmesi, yapılan yenilemenin uzun yıllar boyunca korunmasını sağlar.
Urfa Taşını Tercih Etme Sebepleri
Buralarda tercih edilme sebebi sağlam ve dayanıklı olmasından öte ısı yalıtımını iyi yapmasıdır. Başka bir malzemeye gerek duymadan Urfa taşı türleri hava koşullarından etkilenmez. Yazları sıcak, kışları soğuk havayı dışarıda tutar. Böylece elektrikten ve yakıttan tasarruf sağlar. Ayrıca yanmazlık özelliği olması büyük binalarda tercih edilmesinin diğer bir sebebidir. Zehirli gaz salınımını engelleyerek etrafa yayılmasını engeller. Aynı şekilde alevlerin sıçmasını önler.