Nahit Taşı Saftaş Ocağı Ve Madencilik Taklit Değil Takdir Ediliyoruz. . .  
Türkçe
English
German
Italian
Portuguese
Russian
Spanish
Bazalt Taşı

Bazalt Taşı

Bazalt Taşı  

Bazalt taşı yapılarda yaygın olarak kullanılan sert ve dayanıklı bir taş türüdür. Volkanik bir kayaç olan Bazalt taşı, genelde siyah renkli olur.  

Sağlam ve dayanıklı olması nedeni ile kaldırım kenarlarında, köprü ve su tahliyesi amacıyla yol kenarlarında kullanılır. Bunun dışında iyi bir yalıtım aracıdır. Bu özelliği sebebi ile fırınların içinde de değerlendirilir.  

Türkiye’de ve Dünya’daki Bazalt Yatakları 

Ülkemizin Güneydoğu Anadolu gölgesinde çıkarılan Bazalt taşı, yoğunluklu olarak Gaziantep ve Diyarbakır’da görülür. Volkanik olayların yaşandığı yerlerde sık görülen bu taş Türkiye dışında Hindistan, Brezilya ve Amerika’nın kuzey batı bölgesinde görülür.  

Yer dışında okyanus diplerinde de büyük bazalt ovaları bulunur. Özellikle Amerika ve Japonya’nın okyanus kıyıları dev bazalt yatakları ile doludur. Buradaki bazaltlar, riyolit türündeki kayaçlardan oluşmaktadır.  

Dünyada ve ülkemizde en çok kullanılan yapı malzemelerinin başında gelen Bazalt taşı, köprü ve kaldırım kenarı dışında farklı iş kollarında temel hammadde olarak da kullanılır. Taşın kullanım alanları ise türüne göre değişir. Bazalt taşının iki çeşidi bulunmaktadır. Bunlar dişi ve erkek bazalt taşlarıdır.  

Erkek Bazalt Taşı Özellikle ve Kullanım Alanları  

Erkek bazalt taşı dayanıklı ve sert bir kayaçtır. Bu nedenle yol kenarlarında, kaldırım kenarlarında ve köprülerde kullanılır.  

Dişi Bazalt Taşının Kullanım Alanları 

Dişi bazalt taşları ısıya dayanıklıdır. Bu nedenle fırınlarda yaygın olarak kullanılır. Isıya dayanıklı olması fırına atılacak yemeklerin yanmadan istenilen kıvamda pişmesine olanak sağlar.  

Bazalt Taşının Kullanım Alanları  

Bazalt taşları kendi içinde farklı gruplara ayrılır. Bu gruplar yapısına ve görünüşe göre oluşturulur. Volkanik bir kayaç olan bazalt, lavların soğuması ile oluşur. Yavaş bir şekilde olup kayaç haline gelenler sert bir yapıda olur. Daha hızlı soğuyanlar ise camsıdır.  

Her iki türün de kullanım alanları farklılık gösterir. Yaygın olarak genelde şu şekillerde kullanılır: 

  • Yüksek sıcaklık seviyelerinin görüldüğü ve ısı yalıtımı gereken yerlerde,  

  • Bina yapısında dış cephe, zemin kaplama, duvar ve beton yapımında ve yalıtımında,  

  • Çevre düzenlemesi gereken yerlerde ve şehir süslemeciliğinde,  

  • Yol kenarı ve kaldırım taşları yapımında.    

 

Diğer Hizmetler

Acil Soru ve Bilgi Almak için Bizimle İletişime Geçin