Küfeki Taşı

Küfeki Taşı
Küfeki, yapılarda kullanılan taşlar içinde en uzun ömürlü olanıdır. Organik tortul bir kayaç olan taş, yapısı itibarı ile son derece güçlü ve dayanıklıdır. İlk olarak Roma döneminde kullanılan taş “İstanbul Taşı” olarak da bilinmektedir. Tarihin ve ülkemizin en önemli tarihi eserlerinden biri olan Ayasofya’nın temelinde küfeki taşı vardır. Ayasofya dışında İstanbul Surları, Süleymaniye Cami, Topkapı Sarayı, gibi eserlerde de kullanılmıştır.
Küfeki Taşının Mimaride Kullanımı
Küfeki taşı sağlam ve dayanıklı olmasının yanında son derece kolay bir şekilde işlenir. Mimarinin geliştiği yıllarda yapılarda kullanılmasının nedenlerinden biri de budur. Taşın diğer biz özelliği ise zaman geçtikte daha güçlü hale gelmesidir. Yüzeye çıkarıldıktan sonra havadaki karbondioksiti emerek sertleşir ve çok daha güçlü hale gelir.
Küfeki Taşının Isı Yalıtımı
Sağlam ve dayanıklılığı yanında iyi bir yalıtıcıdır. Yaz aylarında sıcak havanın, kış aylarında ise soğuk havanın içeri girmesini engeller. 1200 santigrat dereye kadar dayanıklıdır. Bu nedenle herhangi bir yangını etrafa sıçratmadan hapseder. Ayrıca bilim adamlarının yaptığı çalışmalarda Küfeki taşının nükleer dalgaları geçirmediği görülmüştür.
Yalıtım dışında birçok özelliği bulunan Küfeki taşı alışveriş merkezlerinde, evlerde, devlet binaları ve bankaların inşaatında kullanılır. Bunun yanında sağlam yapısı nedeni ile eski yapıların yenilenmesinde de kullanılır.
Küfeki taşı dayanıklı olduğu kadar yumuşak bir taştır ve kolay işlenir. Ancak işleme sırasında hava ile fazla temas etmemelidir. Dışardan aldığı karbondioksit ile sertliği arttığından, çıkarıldıktan işlenmesi gerekir.
Özellikle eski mimari de sıkça kullanılır. Roma ve Bizans mimarisinin hakim olduğu yerlerde fazlaca görülür. İstanbul başta olmak üzere, Bizans ve çevresindeki mimari yapıların tamamına yakınında küfeki taşı yer almaktadır. Ayrıca Türk tarihinin önemli isimlerinden Mimar Sinan, yaptığı çalışmalar ile bu taşın kolay şekil alabildiğini anlamış ve eserlerinde kullanmıştır.
Küfeki taşı genelde açık renklidir. Açık sarı, bej ve gri tonlarında görülen taşın kumlu bir görünümü vardır. İnce taneli kum görüntüsü ile birlikte boşluklu bir yapıdadır.